Groots(t)e en kleurrijke optocht in Diedeldam

Groots(t)e en kleurrijke optocht in Diedeldam

 

DIDAM/LOIL/NIEUW-DIJK – Lingo, Normaal, Pauw en Witteman en Geer en Goor. Bekend Nederland bleek zondag een grote inspiratiebron voor de wagenbouwers en loopgroepen uit Loil, Nieuw-Dijk en Didam. Maar ook de lokale en landelijke politiek werden in de grootste optocht van de Liemers op de hak genomen.

Zo vreesde carnavalsgroep ‘De Torito’s’ de veranderingen in de (thuis)zorg vanaf 2015 en liet ze burgemeester Ina Leppink de zorgeloze oudjes helpen soppen, poetsen en moppen. Loopgroep ‘De Moeraskikkers’ keek met haar act ‘Hoever(is)t’ terug op de reddingsactie van zwembad ‘de Hoevert’ in Didam. Als de Loilse reddingsbrigade reanimeerde en beademde ze menig toeschouwer van de optocht.

DSC 0104 640x426Op de voorgrond ‘De Torito’s’ met ‘Wi-j zitten zonder zörgen’. Daarachter ‘De Vruutdruuvels’ met ’40-jarig jubileum van de popgroep Normaal in 2015′.

,,Er is dit jaar meer straattheater dan in voorgaande jaren’’, vond jurylid Petra Frölich. ,,Onlangs was er bij Hendriks in Loil een straattheaterworkshop voor de carnavallisten en het is mooi om te zien dat het nu al in de praktijk wordt gebracht.’’ Zo kregen de wagenbouwers een paar jaar geleden ook les in het gebruik van kleuren in de optocht. ,,Dit jaar zag je geen fletse kleuren meer’’, constateerde Hans Hansen namens de jury. ,,De optocht was al mooi, maar het niveau wordt steeds hoger.’’

Een mooi voorbeeld was de wagen ‘Buiten spelen is verleden tijd’ van ‘Onvoorspelbaar’. Toen de groep vier jaar geleden de eerste wagen bouwde, leek het er nog niet echt op. Maar de negens jongens toonden zich leergierig, namen de tips van de jury ter harte en stonden dit jaar met een prima voertuig aan de start. ,,We bouwen niet voor de prijzen, maar puur voor de gezelligheid’’, zei Casper Lenting (19). ,,We willen het elk jaar echter wel wat beter doen en ik denk dat we daar weer in zijn geslaagd.’’

DSC 0124 640x426De 11-jarige ‘Dröpkes’ uit Nieuw-Dijk.

De strijd om de prijzen ging dit jaar weer tussen de traditioneel grote bouwgroepen van De Vrolijke Drammers in Loil. Al liet carnavalsvereniging De 11jes uit Nieuw-Dijk zich ook van haar beste kant zien met een aantal grote, kleurrijke wagens en originele loopgroepen. Daarbij deden de 11-jarige Dröpkes een serieuze gooi naar de prijzen, net als de ‘Delta Girls’ met ‘Haai Tea’.

In Loil grepen ‘De Vruutdruuvels’ het 40-jarig jubileum van de popgroep Normaal aan om weer eens met een prachtige getrokken wagen uit te pakken. Kleurrijk was ook de wagen ‘Met de vos in de ren, krieg ie de haan nooit op de hen!’ van ‘De Kruumels’. Bij de zelfrijdende voertuigen lieten ‘De Deurtraejers’ met Lingo’s Lucille zich gelden. Met de bewegende kop en draaiende ogen voegde de groep bovendien een mooi staaltje techniek toe.

DSC 0061 640x426Het Loilse ‘Warboel’ met ‘De achtbaan’.

Kleine loopgroep ‘De Olleke-Böllekes’ vermaakte het publiek met ‘Schot in de roos’, waarbij er met pijl en boog letterlijk op een roos werd geschoten. Leuk was dit jaar ook de achtbaan, die zelfs twee keer voorbij kwam. ‘Uut ’t Nixx’ liep vooraan in de optocht met ‘De wereld is als een rollercoaster’, halverwege passeerde ‘Warboel’ in ‘De achtbaan’.

Wie er dit jaar met de prijzen gaan slepen, is nog niet bekend. Vanavond maakt carnavalsvereniging De Vrolijke Drammers de winnaar in zaal Hendriks in Loil bekend. Op dinsdagavond is bij Boszicht/Juffrouw Tok in Nieuw-Dijk de prijsuitreiking van De 11jes.

 

Stem van Montferland.nl, datum 16-02-2015

 

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus