‘De Vruutdruuvels’ en ‘De Torito’s’ grote winnaars Loilse optocht

‘De Vruutdruuvels’ en ‘De Torito’s’ grote winnaars Loilse optocht

LOIL – Opnieuw waren de verschillen tussen de eerste vijf plaatsen klein. Uiteindelijk ging carnavalsgroep ‘De Vruutdruuvels’ in de ‘koningsklasse’ van de optocht van De Vrolijke Drammers met de hoogste eer strijken. Met de creatie ‘40-jarig jubileum van de popgroep Normaal’ behaalde de groep bij de getrokken wagens vier punten meer dan de nummer twee, ‘De Boezemvrienden’ met ‘Kiek us noar het vogeltje…’.

Daarmee kreeg de prachtige coproductie tussen de volwassen en jonge ‘Vruutdruuvels’ de prijs die het verdiende. “Een compliment aan de jeugd, die een groot aandeel had in de totstandkoming van de wagen”, zei voorzitter Geert Korte tijdens de prijsuitreiking. “We hebben bijna een jaar gebouwd”, vertelde Vruutdruuvel Edwin van Onna na afloop. “Wij elke donderdagavond en de jeugd op vrijdag- en zaterdagavond. Zonder de kinderen was de wagen maar half zo groot geweest.”

DSC 0109 640x426‘De Vruutdruuvels’ kroonden zich tot winnaars van de ‘koningsklasse’.

Omdat de jeugdige ‘Vruutdruuvels’ geen bouwlocatie hadden, sloten ze zich bij de volwassenen aan. De ‘groten’ bedachten het thema, deden het laswerk en spoten de wagen af. Het plakken, uitvullen en schilderen was grotendeels aan de kinderen. Van Onna: “Wij brachten ze ’s avonds een hapje, keken of het goed ging en gaven ze waar nodig wat tips. Maar het meeste hebben ze toch echt zelf gedaan.”

Ook ‘De Kruumels’ deden het dit jaar weer goed bij de getrokken wagens. Eindigde de Loilse groep vorig jaar nog als tweede, dit keer moest de kleurrijke creatie ‘Met de vos in de ren, krieg ie de haan nooit op de hen!’ het met de derde prijs doen. Vierde werd ‘Loilopoly’ van ‘De Duuvels’ en vijfde ‘De Sökkels’ met ‘De gemeente zwemt in ons geld’.

Zelfrijdende wagens
Bij de zelfrijdende wagens prolongeerden ‘De Torito’s’ hun titel. De jury kende de wagen ‘Wi-j zitten zonder zörgen’ elf punten meer toe dan nummer twee ‘De Drednekkels’ met ‘Effe bij-tanken’. Derde werd carnavalsgroep ‘De Deurtraejers’ met ‘Lingo’.

DSC 0103 640x426De ‘winnaars’ van de Loilse optocht in één beeld met voorop ‘De Boezemvrienden’ en daarachter ‘De Torito’s’ en ‘De Vruutdruuvels’.

De carnavalsdagen eindigden voor Torito Tom Overgoor echter niet zonder zorgen. Hij viel zondagmiddag met zijn rollator op de Loilseweg en eindigde de optocht bij het voormalige gemeentehuis met een gebroken hand. “Nu we eerste zijn geworden, heb ik bovendien een weddenschap verloren en moeten mijn haren eraf”, treurde hij. Dus pakte Prins Patrick I de tondeuse om hem na de prijsuitreiking te kortwieken.

Loopgroepen
Ook bij de loopgroepen groot volwassenen was er een prolongatie van de titel. ‘De Scharrelzuupers’ werden opnieuw één. Dit keer met ‘We-j hebt de wind van veur, kiek moar noar mien heur’. Een tweede prijs was er voor ‘Warboel’ met ‘De achtbaan’, die de vergelijkbare act van ‘Uut ’t Nixx’ (‘De wereld is als een rollercoaster’) voorbleef.

De winnaars in de categorie loopgroepen klein volwassenen waren ‘De Olleke-Böllekes’ met ‘Schot in de roos’, die al vaker met de eerste prijs aan de haal gingen. Op een tweede plaats eindigden ‘De Patjakkers’ met ‘Wi-j zun in de ‘leer’’. ‘Gewoon Blond’ werd net als vorig jaar derde. De dames waren dit leer ‘de droad kwiet’.

Bij de groepen individueel waren er maar twee inzendingen. De eerste prijs ging net als in 2014 naar ‘Edje & Geertje’ met ‘Wi-j stoan in de kou’. Tweede werd ‘Dramatisch’ met ‘Waar blijft de tijd, wij nemen van carnaval nog steeds geen afscheid’.

Teleurstelling
Waar de meeste deelnemers aan de optocht maandagavond na de prijsuitreiking wel konden leven met hun plek, overheerste bij ‘De Noekies’ toch de teleurstelling. De groep die elk jaar voor de laatste in plaats van de eerste plaats strijdt, overtrof zichzelf dit jaar met de 15e prijs bij de getrokken wagens (20 deelnemers) met hun wagen ‘You never wok alone’.

DSC 0039 640x426‘De Noekies’ met ‘You never wok alone’.

Ook ‘Onvoorspelbaar’ deed het onverwacht goed met ‘Buiten spelen is verleden tijd’. De jonge groep bouwde dit jaar pas haar vierde wagen en eindigde op een keurige negende plaats. “Het is mooi om te zien dat deze groep de afgelopen zoveel progressie heeft gemaakt”, merkte voorzitter Geert Korte dan ook terecht op.

 

Stem van Montferland.nl, datum 17-02-2015

 

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus